Houden van Dieren (2018, week 8) "Empathie voor Mensen en Dieren"
OverzichtEmpathie voor Mensen en Dieren
“Wie niet van dieren houdt kan ook niet van mensen houden” wordt wel eens gezegd. Eerder schreef ik een artikel over inlevingsvermogen, empathie, van mensen in dieren. Sommige mensen zijn hier beter en meer ervaren in dan anderen. Zegt het zich kunnen inleven in dieren inderdaad ook iets over het zich kunnen inleven in andere mensen, zoals het gezegde suggereert?
Spanjaarden
Ik sprak laatst twee Spanjaarden, een man en een vrouw, allebei groot dierenliefhebber. Eén van de twee sprak geen woord Engels, de ander zeer gebrekkig. Zelf kan ik een paar woordjes Spaans (het woord voor ‘bier’, cerveza, is er één van), maar verder dan mezelf voorstellen en vragen hoe het gaat kom ik ook niet. Ondanks de taalkloof hebben we uren gepraat. Over dieren maar ook over een heleboel andere onderwerpen.
Wederzijds begrip
Op een gegeven moment merkte de vrouw op dat het haar opviel dat je vrijwel altijd meteen een klik had met andere dierenliefhebbers, dat je elkaar aanvoelde en elkaar niet goed hoefde te verstaan (in dit geval letterlijk) om elkaar toch te kunnen begrijpen. Dit zette me aan het denken: Komt dat wederzijds begrip alleen maar door die gedeelde interesse, namelijk dieren, of speelt er nog iets anders mee? En is dat andere misschien dat dierenliefhebbers over het algemeen een groot empathisch vermogen hebben?
Mensen en Dieren
Niet iedereen ziet het wanneer een dier gelukkig is, of juist ongelukkig. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid ervaring die iemand heeft in het omgaan met die diersoort of diergroep. Maar er is meer nodig, je moet de signalen die het dier geeft wel op kunnen pikken en het juiste ‘gevoel’ hebben om ze te kunnen interpreteren. Daar komt inlevingsvermogen, empathie, bij kijken.
Jezelf inleven in andere mensen niet voor iedereen even gemakkelijk, laat staan dat het gemakkelijk is om je in te leven in een andere diersoort. Als iemand zichzelf zelfs in dieren in kan leven, lijkt het logisch dat diegene dit ook voor mensen kan. Kan iemand zich slecht inleven in dezelfde diersoort (mens) dan lijkt het logisch dat het voor een andere diersoort al helemaal niet gaat lukken. Toch?
Onderzoek
Het leuke is dat er diverse onderzoeken naar deze vragen gedaan zijn. En dat het gros hiervan inderdaad de richting op lijkt te wijzen dat mensen met veel inlevingsvermogen dit zowel voor mensen als dieren meer hebben dan mensen met weinig inlevingsvermogen. Ik zal jullie verder niet vermoeien met een hoop voorbeelden… maar ik ben benieuwd wat mijn nieuwe Spaanse (dieren)vrienden er na een cerveza of twee van zullen zeggen!