Houden van Dieren (2017, week 40) "Waarom Eigenlijk?"
OverzichtWAAROM EIGENLIJK?
Waarom houden we eigenlijk gezelschapsdieren? En waarom houden we ván dieren? Leuke vraag!
Ontstaan
Honden en katten worden al meer dan 10.000 jaar als huisdier gehouden. Waarom we dit als mens zijn gaan doen is niet helemaal zeker. Je kunt je voorstellen dat het te maken heeft met de gevoelige zintuigen van deze dieren. Hierdoor hebben ze het sneller door wanneer er onraad dreigt, en worden automatisch hun baasjes gewaarschuwd. Het gezelschap van dieren en het letten op hun gedrag vergrootte dus direct onze overlevingskansen. Later hebben we geleerd om dieren te gebruiken voor bijvoorbeeld de jacht, het verdrijven van ongedierte, als lastdier of als productiedier.
Rust- en troostgevend
Het werkt ook andersom. Wanneer de dieren in onze omgeving rustig zijn, worden we zelf ook kalmer omdat we hieraan merken dat er ‘geen gevaar’ dreigt. Vissen in een aquarium, die rustig op en neer zwemmen, zijn hier een goed voorbeeld van.
Dieren helpen ons om verdriet of woede te verwerken. Ze lijken het aan te voelen als we ons niet goed voelen en gedragen zich op een manier die door ons als troostend wordt ervaren (een en ander onder invloed van bepaalde hormonen). Waar mensen veel denken en dubben over gisteren, leven dieren meer in het ‘nu’. Dit kan soms helpen om te beseffen dat het leven doorgaat, en dat we dingen van ons af moeten zetten.
Emotioneel kompas
Mensen vinden het over het algemeen fijn om iets te hebben om voor te zorgen. Het houdt ons bezig en op psychologisch niveau zorgt het ervoor dat we ons nuttig voelen, het geeft ons ego als het ware een opkikker. Ook helpen dieren ons om onszelf te beseffen hoe we ons voelen. Een onrustige ruiter zal zijn paard onrustig maken, en hierdoor zichzelf leren kennen. Het gespannen houden van de hondenriem door een onzekere eigenaar maakt de hond agressiever naar de omgeving, het baasje is immers bang, dus neemt de hond de beschermende taak over.
Bij psychiatrische patiënten die moeite hebben om sociale contacten te leggen, kan de aanwezigheid van een hond het ijs tussen therapeut en patiënt helpen breken. Voor mensen die in een sociaal isolement zitten, kan een dier net het verschil maken om door te gaan. Hun hond of kat houdt ze gezelschap en is er, in tegenstelling tot de mensen die ze kennen, altijd. Onvoorwaardelijk.
Eerlijkheid en vertrouwen
“Als je de mensen leert kennen, ga je van dieren houden”. Dagelijks merken we om ons heen dat mensen niet altijd te vertrouwen zijn. Mensen kunnen iets zeggen wat ze niet menen, of zich anders voordoen dan ze zijn. Bij dieren heb je dat niet: als je thuiskomt en je hond komt kwispelend naar je toe gerend, kun je er op vertrouwen dat hij inderdaad blij is om je te zien!