Houden van Dieren (2017, week 28) "Exotische Zoogdieren"
OverzichtEXOTISCHE ZOOGDIEREN
Honden, katten, vogels, konijnen, hamsters, cavia’s, paarden, kippen, vissen, (pluim)vee…. Dat zijn de dieren die mensen noemen wanneer ze het hebben over dieren houden. Reptielen en amfibieën worden door velen al ‘iets gekker’ gevonden. Van een mangoest, genetkat, opossum of tenrec heeft de doorsnee dierenhouder amper gehoord, laat staan dat het als normaal wordt beschouwd om ze in huis te hebben.
Pioniers
De reactie die het bij velen snel oproept is ‘zo’n dieren horen toch niet in huis of in een kooi?’. Dit komt vooral omdat mensen er niet aan gewend zijn, omdat het minder voorkomt. Maar let op dat alle gedomesticeerde dieren ook ooit als wild begonnen zijn en langzaam maar zeker door de mens naar ‘onze hand’ zijn gezet. Bij de ‘standaard’ huisdieren is dit proces al ver gevorderd, er zijn ook dieren te noemen waarbij dit proces al duidelijk aan de gang is maar waar dit pas vrij recent het geval is, zoals bij diverse vis- en vogelsoorten. Enkele houders van wat we nu ‘exotische dieren’ noemen, zullen we later misschien gaan zien als de pioniers die de eerste stap hebben gezet met het domesticeren van nieuwe huisdieren.
Ontwerpers
De vraag is trouwens ook of het de bedoeling moet zijn om alle dieren ‘naar onze hand’ te zetten. Fokkers en houders van exotische zoogdieren proberen, net zoals aquarium- en terrariumliefhebbers, over het algemeen een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor de dieren na te bootsen. Een verblijf voor een nieuw aan te schaffen diersoort wordt bijvoorbeeld vaak van te voren op maat ontworpen en gemaakt. In plaats van het dier zich, voor zover mogelijk, aan te laten passen aan de omgeving die wij ze willen bieden, zorgen we bij dit soort dieren juist dat de omgeving wordt aangepast aan het dier.
Specialisten
Bijzonder is ook dat veel houders van deze ‘vreemde’ dieren ook uitzonderlijk goede fokresultaten behalen. Om succesvol te kunnen fokken met wilde dieren moeten deze zich op hun gemak voelen, zich thuis voelen in hun omgeving en bij hun verzorger en moet de voeding goed uitgebalanceerd zijn. Een goede fok vergt dus dat de houder van te voren veel achtergrondinformatie tot zich neemt, dingen uitpluist via internet, boeken, wetenschappelijke tijdschriften, en ervaren houders van het betreffende dier, en door zelf ervaring op te bouwen. Echt geen dieren dus die vaak impulsief worden gekocht, zoals het verwijt soms klinkt.
Liefhebbers
Een extra pluim voor hen die zich toeleggen op het fokken van dieren die in het wild zeldzaam aan het worden zijn. Dankzij deze liefhebbers hebben we in gevangenschap nog een genenpoel achter de hand, mocht het dier ooit op het punt staan om te verdwijnen in het wild. Ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen we dan nog laten zien wat de natuur allemaal voor moois heeft voortgebracht. En, mooi toch, dat de fokker er zelf ook nog eens veel plezier en hobby in heeft!