Houden van Dieren (2016, week 8) "Het Spijsverteringsstelsel van Vogels"
OverzichtHet Spijsverteringsstelsel van Vogels
Vogels hebben een heel ander maag-darmstelsel dan zoogdieren. Wie begrijpt hoe de vertering bij vogels werkt, begrijpt beter welke toevoegingen nuttig zijn, naast het gewone voer. Dus wat gebeurt er met voedsel nadat een vogel het heeft opgegeten?
Nadat een vogel voedsel heeft opgenomen, gaat het via de slokdarm naar de krop. De krop is een soort bewaarzak waar voedsel in geweekt wordt voor het de maag in gaat, of om het aan de jongen te voeren. In de krop komen al zure verteringssappen bij het voedsel.
Twee magen
Na de krop gaat het voer verder naar de maag. Deze bestaat uit twee delen: de kliermaag en de spiermaag. De eerste maag, de kliermaag, voegt zeer sterk zuur toe om het voedsel af te breken en om ziekteverwekkers te doden.
Soms kan het zijn dat een vogel niet voldoende zuur aanmaakt in de krop of in de kliermaag. Bijvoorbeeld bij stress van het overplaatsten, of wanneer een vogel om wat voor reden dan ook erg veel voedsel tegelijkertijd opneemt. In zulke gevallen kan het zijn dat ziekteverwekkers die normaal in het krop- of maagzuur onschadelijk worden gemaakt, het lichaam binnen dringen. Door bijvoorbeeld citroenzuur of appelazijn toe te voegen aan het drinkwater kan worden voorkomen dat ziekteverwekkers zich vermenigvuldigen in het drinkwater en het helpt vervolgens om de zuurgraad vooraan in het maag-darmstelsel op pijl te houden. Pas op dat kalk oplost in zuur en dat het te veel of te lang aanzuren van drinkwater tot kalktekort kan leiden. Zorg dus altijd voor een goede kalkbron in de vorm van grit of sepia.
Als het voer de kliermaag door is, wordt het in de spiermaag vermalen. Omdat de maag hierbij te helpen, nemen vogels ook kiezeltjes op. Tijdens het vermalen slijten de steentjes langzaam af. De vogel neemt daarom ook steeds weer nieuwe steentjes op. Deze steentjes verstrekt de vogelliefhebber in de vorm van ‘maagkiezel’. Zonder maagkiezel zullen vogels aan conditie inleveren omdat ze hun voedsel niet goed kunnen verteren.
Blinde darmen
Nadat het voer de spiermaag is gepasseerd gaat het de darmen in waar de voedingsstoffen eruit worden gehaald. Aan het eind van de darmen zitten bij sommige vogelsoorten, zoals bij kwartels en kippen, twee werkende blinde darmen. Deze spelen een rol bij het afbreken van vezels en worden gekenmerkt door de aanwezigheid van darmflora. Deze ‘goede darmbacteriën’ kunnen worden versterkt door het geven van pre- en probiotica.
Bij andere vogels zijn deze blinde darmen minder ver ontwikkeld. Bij de meeste vogels die in onze kooien en volières voorkomen zijn de blinde darmen zelfs niet functioneel (zangvogels en sommige duiven) of afwezig (duiven en alle parkiet- en papegaaiachtigen). Deze vogels hebben geen darmflora van betekenis. Bij deze groep vogels kun je je ook afvragen wat het nut is van pre- en probiotica. Hiermee versterken we namelijk de darmflora die er helemaal niet is.
Eén uitgang
Uiteindelijk wordt wat overblijft na vertering als ontlasting uitgescheiden via de cloaca. De cloaca is ook de uitgang voor urine (dit gaat tegelijkertijd met de ontlasting) en de eieren.